Σελίδες

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Μουσικό ταξίδι με ακούσματα από λαγούτο.


Με ήχους από ταμπουρά, λαγούτο και ούτι θα γεμίσει αυτό το Σαββατοκύριακο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το μουσικό αφιέρωμα που διοργανώνει το πολιτιστικό ίδρυμα και στοχεύει στο να ξυπνήσει τα φιλοπαραδοσιακά αισθήματα που όλοι κρύβουμε μέσα μας, αλλά και να μας θυμίσει τις μελωδίες αγαπημένων δημοτικών τραγουδιών θα λάβει χώρα αύριο και μεθαύριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η παράσταση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μικρών θαυμαστών του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οτι θα γίνει στις 11.30 το πρωί, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών συναυλιών της σειράς «Κυριακή πρωί στο Μέγαρο», προσκαλώντας έτσι όλα τα παιδιά που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον μουσικό πλούτο της χώρας μας.


Μετά την περσινή επιτυχία των αφιερωμάτων στο κλαρίνο και τα παραδοσιακά κρουστά, φέτος η οικογένεια του λαγούτου και τα... συγγενικά του όργανα, δηλαδή το ούτι, ο ταμπουράς και το μπουλγαρί, θα έχουν την τιμητική τους. Επί σκηνής θα βρεθούν δεξιοτέχνες των λαϊκών αυτών οργάνων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια από πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς και από τις άκρες του Ελληνισμού, δηλαδή τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία. Στόχος τους είναι να μυήσουν το κοινό στα ιδιαίτερα αυτά μουσικά ιδιώματα, αλλά και να το φέρουν πιο κοντά στις ρίζες του.

Η ιστορία των οργάνων της οικογένειας του λαγούτου ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων. Στην αρχαία Ελλάδα, ο τύπος του εν λόγω μουσικού οργάνου ήταν γνωστός ως τρίχορδο ή πανδούρα, ενώ στα βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν θαμπούρα και ήταν το όργανο του Διγενή Ακρίτα. Ο ταμπουράς, όπως κατέληξε να λέγεται στα νεότερα χρόνια, ήταν ο αχώριστος σύντροφος του στρατηγού Μακρυγιάννη, έγχορδο το οποίο διασώζεται ακόμη και σήμερα στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο.

Πίσω από το εξαιρετικό αυτό μουσικό αφιέρωμα βρίσκεται ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από όλους την ελληνική παράδοση. Πρόκειται για τον εθνομουσικολόγο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Λάμπρο Λιάβα (γνωστός και από την εκπομπή του «Το αλάτι της γης», στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας).

Τον άλλο μήνα, στις 29 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Γυναικείες φωνές στο δημοτικό τραγούδι», με τις Σαββίνα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζάκκα αλλά και πολλές ακόμη ερμηνεύτριες.


Info: Το αφιέρωμα στα όργανα της οικογένειας του λαγούτου θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα). Η παράσταση του Σαββάτου θα γίνει στις 20.30 και της Κυριακής στις 11.30.


Γιώτα Βαζούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου